Grupa: Użytkownik
Posty: 8 #8020391 Od: 2022-7-30
| Kwas mrówkowy jest najprostszym kwasem karboksylowym. Jego odkrycie w produktach destylacji mrówek przypisuje się zwykle angielskiemu naukowcowi Johnowi Grayowi w 1671 roku, chociaż istnieją dowody, że rok wcześniej dokonał tego Samuel Fisher. Nazwa „formic” pochodzi od formica 1 , łacińskiego słowa oznaczającego mrówkę i nazwy rodzaju, do którego należy wiele mrówek.
Chociaż mrówki i inne owady wytwarzają znaczne ilości kwasu mrówkowego, duża światowa produkcja tej substancji chemicznej (870 tys. ton w 2021 r.) odbywa się na skalę przemysłową. Większość z nich jest wytwarzana z tlenku węgla, albo przez ogrzewanie go z wodorotlenkiem sodu, aby wytworzyć mrówczan sodu, który jest następnie zakwaszony, albo poprzez katalizowaną zasadą reakcję CO i metanolu, aby wytworzyć mrówczan metylu, który jest hydrolizowany do kwasu. Kwas mrówkowy jest również głównym produktem ubocznym wytwarzania kwasu octowego.
 |